Repertoire

Greenhouse Conversations

 

Gemeenschapstuin, Sankt Vith (BE)

met Vincent Caers, Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Anne van de Star, Joost Van Duppen & Eveline Vervliet

De kunstenaars van Collectief Publiek Geluid en architect Willem Coenen werken gedurende de paasvakantie samen met de bewoners van Sankt Vith aan een klankkunstwerk.

Meakusma Festival vroeg Collectief Publiek Geluid om samen met de bewoners van Sankt Vith een permanent klankkunstwerk te maken. Greenhouse Conversations is een geluids-serre waar groenten, kruiden en geluid worden gezaaid en geoogst. In het voorjaar 2020 gaat Collectief Publiek Geluid met verschillende bewoners in gesprek met als onderwerp ‘de tuin’. Samen bouwen ze aan een plek voor rust en geluid aan de rand van de stad, in de collectieve tuinen van de sociale organisatie Patchwork vzw en vlak naast de RAveL, een fietsbaan op de oude spoorwegen doorheen verschillende delen in Wallonië. Benieuwd? Volg hun proces hier of kom kijken ter plaatse. 

In samenwerking met Patchwork vzw, Stad Sankt-Vith, Meakusma Festival en Atelier Scheldeman (Willem Coenen)

FOREST STUDIES:  Muzikale nachtwandeling met performances. Naast een collectie geluidskunst is Klankenbos ook een laboratorium voor muzikale creatie in openlucht. In feite is het één groot natuurlijk podium van zand, takken en wind. Speciaal voor de Klankenbos Nocturne creëerden de jonge makers van Collectief Publiek Geluid korte performances op maat van Klankenbos. Ze bouwen aan een reeks van studies, ‘études’ waarmee ze de akoestische en muzikale kwaliteiten van een plek onderzoeken.

 • Binaural recording, montage & mixage
 • -
 • door Willem Sannen
00:00 / 00:00
Forest Study 1: Stemmingsbeweging (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Thomas Vanden Eynde & Anne Van de Star

 

De nocturnewandeling start met een audiovisuele performance van elektronica-muzikanten Thomas Vanden Eynde en Anne Van de Star. Samen nemen ze de klankinstallatie Radio Forest onder handen en vormen ze het hout van de constructie om tot één grote, architecturale luidspreker. Via microfoons en effecten worden geluiden uit het publiek en de omgeving gecapteerd en omgevormd tot een nevelige sonische waas. Terwijl het publiek rondom Radio Forest luistert, ontstaat er binnenin een performance waarbij video, rook en klank elkaar versterken.

 

 • Forest Study 1
 • -
00:00 / 00:00
Forest Study 2: Megaphones and Speakers (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Sebastian Dingens, Thomas Vanden Eynden, Anne Van de Star & Vincent Caers

 

Audiokunstenaar Sebastian Dingens creëert voor de Klankenbos Nocturne een ruimtelijke muzikale compositie voor vier luidsprekers en vier megafoondragers. De luidsprekers worden opgesteld in een vierkant en zijn dus statisch. De megafoons daarentegen bewegen met live opgenomen klanken rondom het publiek, komen dichterbij of verdwijnen in de verte. Door met afstand en positie te experimenteren in totale duisternis, schept de groep een doordringend psycho-akoestisch luisterspel.

 • Forest Study 2
 • -
00:00 / 00:00
Forest Study 3: We are trying to have a conversation (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Lukas De Clerck, Maika Garnica, Thomas Van Walle, Sebastian Dingens & Dries Peeters

 

De groepsperformance ‘We are Trying to have a Conversation’ gaat uit van fluittaal als compositie-element. Door het fluiten te zien als communicatiemiddel gaan de fluiters onderling een dialoog aan, maar ook met het publiek. In dit werk zoekt een fluitorkest de grens op van de muzikaliteit die het fluiten in zich draagt. De fluiters banen zich een weg rondom het publiek in complete duisternis, waardoor de zintuiglijke perceptie op de proef gesteld wordt.

 • Forest Study 3
 • -
00:00 / 00:00
Forest Study 4: Etudes in het duister (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Eveline Vervliet (compositie, viool), Michael Van Dijk (elektrische gitaar) & Vincent Caers (percussie)

 

Componist Eveline Vervliet schreef een nieuw werk voor percussie, elektrische gitaar en viool. De compositie is opgebouwd uit drie delen, waarbij licht een belangrijke structurerende factor is. Boven de drie muzikanten hangen lampen die via een spel van lichtschakeringen synchroon lopen met de muziek. De creatie verbindt op ingenieuze wijze hedendaagse compositie, lichtkunst en theatrale performance.

 • Forest Study 4
 • -
00:00 / 00:00
Forest Study 5: A tent (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

 

‘A tent’ is een visueel-auditieve performance die uitgevoerd wordt in en rond een campingtent. De tent is het vertrekpunt voor een bizarre klinkende installatie waarbij op improvisatorische wijze objecten en de omgeving rondom bespeeld worden. Het publiek heeft het raden naar wat zich afspeelt in de tent en wordt meegenomen in een verhaal van verbeelding, suggesties en toevalligheden.

 • Forest Study 5
 • -
00:00 / 00:00
Forest Study 6: Sound Objects (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Maika Garnica, Thomas Vanden Eynde, Eveline Vervliet, Dries Peeters, Thomas Van Walle & Anne Van de Star

 

Beeldend kunstenaar Maika Garnica maakt keramische sculpturen die ook als muziekinstrument bespeelbaar zijn: ‘sound objects’. Speciaal voor de Klankenbos Nocturne nodigde Musica de leden van Collectief Publiek Geluid uit om een muzikale performance te maken met deze sound objects. De instrumenten zijn ontworpen vanuit het standpunt van een beeldend kunstenaar, wars van tonaliteit en klassieke instrumentenleer, wat leidt tot frisse en aparte klankkleuren.

 • Forest Study 6
 • -
00:00 / 00:00
Church Square 1: GALM

 

Klankenstroom

Markt, Westerlo (BE)

Collectief Publiek Geluid presenteerde tijdens Klankenstroom op zondag 1 oktober 2017 in Westerlo zijn eerste project in de publieke ruimte o.l.v. Maja Jantar. Twaalf jonge makers palmen de mark van Westerlo in om hun onderzoek te richten op de nagalm die zich verschuilt achter de herkenbaarheid van de klokken in de Sint-Lambertuskerk. Hier wil het Collectief op inspelen door een interactie aan te gaan met de kerkklokken als klankobject om zo de galm naar buiten te brengen. Klanken die verloren gaan en stil blijven, worden hoorbaar en zinderen na op de grote markt van Westerlo. De plattegrond van de markt geeft structuur aan de performance als een soort partituur. De performance wordt vier keer uitgevoerd. Vier keer schudden ze de GALM uit de kerktoren.

 

Bezetting 

Kerkklokken: Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Dries Peeters

Trio 1: Anne Van de Star (elektronica), Eveline Vervliet (viool), Thomas Van Walle (gitaar)

Trio 2: Joost Van Duppen (elektronica), Vincent Caers (percussie), Stef Verpraet (saxofoon)

Trio 3: Thomas Van den Eynde (elektronica), Robbe Van Doorsselaere (bas), Nick Van Elsen (kornet)

Fotoalbum Klankenstroom

© 2017 MUSICA - IMPULSCENTRUM VOOR MUZIEK