Repertoire

2021 - Individuele Projecten

door Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Anne van de Star, Joost Van Duppen & Eveline Vervliet

Ook in 2021 focust ieder lid van Collectief Publiek Geluid zich op een individueel project. Samen bereiden ze zich voor op een Symposium.

Alle projecten zijn in samenwerking met C-Takt en Musica, Impulscentrum voor Muziek

De Post-moderne Troubadour

 

door Lukas De Clerck

Waar de romanticus zich terugtrekt en inspiratie haalt uit de natuur, vertrekt Lukas De Clerck vanuit de stad, de industrie en de noise als denk- en werkkader voor zijn onderzoek in de publieke ruimte. 

 

Een intuïtief, praktijkgericht onderzoek met als voornaamste output een samenwerkingsproject met Amber Meulenijzer, PAESAGGIMMAGINATI. 
In dit project gaat De Clerck de dialoog aan met de Sardijnse natuur en klank cultuur met als membraan een 12-koppig intercom-systeem, gemonteerd op het dak van een Saab 900.

Metamorphoses - Op zoek naar de resonantie tussen landschap en geheugen deel II

 

door Sebastian Dingens

'Volgens sommigen is leven een logische stap in de evolutie van de materie. En misschien is de gedachte, haar meest nobele gevolg, dat ook.' (onbekend)

-

Net als landschappen vervagen onze gedachten, verdwijnen onze dromen en smelten herinneringen samen tot een nieuw reliëf. Sebastian Dingens onderzoekt hoe we principes van erosie-processen zien terugkomen in de evolutie van onze herinneringen. 

In het vervolg onderzoek van Erosion gaat Sebastian Dingens in Metamorphoses dieper in op de geluiden van wind en luchtverplaatsingen in het landschap. Wind bespeelt een machtig instrumentarium, van zandwoestijnen en struiken tot hoogspanningsmasten en bergtoppen. Net als vorig jaar werkt hij met opnames van deze natuurlijke fenomenen en gebruikt de klanken in zijn composities. 

Dit jaar beperkt hij zich niet slechts tot de natuurlijke klankwereld, maar zoekt ook de geluiden van menselijke activiteit op. Met een focus op ervaringen die resoneren aan de kinderjaren verworden de fieldrecordings van beide werelden één. 

WebSoundArt

door Eveline Vervliet

Webkunst is een vorm van digitale kunst die uitsluitend plaatsvindt op het internet.

Hoe kan geluidskunst een volwaardige plaats binnen deze kunsttak bemachtigen?

 

Eveline Vervliet doet onderzoek naar de mogelijkheden en limieten van geluidskunst op het internet. Dit onderzoek wordt in 2022 in de vorm van een online blog gegoten, met artikels over de oorsprong, de esthetiek en de toekomst van internetkunst.

Dawn in Dusk

 

door Joost Van Duppen

Tot rust komen doen we meestal in stilte.  Het aantal stilte gebieden in Vlaanderen zijn heel gering.  Het is een deel van de recreatie geworden en hangt vaak samen met natuurgebieden. Wat brengt auditief ons tot rust? Geluiden oriënteren ons in het huidige klimaat. Luisteren naar de fenologie vormen de basis van het onderzoek.

Joost_DawnInDusk.jpg
Anne_Blingrrrring3.jpg
Bling rrrring

 

door Anne van de Star

When the two rusty rings touch, 

their resonances fill the air around
with celestial tones and clusters. 

No bling bling can come close 

to what shines through these accidental bells.

Thanks to Atelier Lucas Pellens

2020 - Individuele Projecten

door Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Anne van de Star, Joost Van Duppen & Eveline Vervliet

In 2020 focuste ieder lid van Collectief Publiek Geluid zich op een individueel project. Doorheen het jaar ondersteunden ze elkaar artistiek tijdens inspirerende feedback sessies. In het najaar gingen ze samen in residentie en zochten ze naar een vorm om alle projecten met elkaar te verbinden. Het resultaat was te zien tijdens de expo-route van OORtreders in het atelier van Lucas Pellens.

Alle projecten zijn in samenwerking met C-Takt en Musica, Impulscentrum voor Muziek

Silence after the Explosion in Silicone Valley

 

door Anne Van de Star

Wat blijft er over van onze bestuurssystemen als de toegang tot het virtuele wordt afgekapt? Wat gebeurt er dan op het oppervlakte, het aanrakingspunt tussen informatie en lichaam?
Geluidskunstenaar Anne van de Star ontkoppelt het aanraken van schermen van zijn doelgerichte functie voor digitale communicatie en toegang tot kennis en brengt het terug naar zijn essentie: de ontmoeting van vaste en flexibele materie, van huid, adem en glas. 

 

Hoe diep kunnen we gaan als we aan de oppervlakte blijven en welke informatie schuilt er achter de schermen? 

Meer info vind je hier

Ontwikkeld en gepresenteerd in PAF en PostX.

Gargars

 

door Lukas De Clerck

Het residu van een zondvloed. Het water neemt een vorm aan en creëert zo een diepte waarin het zelf niet weet wat er zich verscholen houdt.

 

Gargars is een project op de grens tussen muzikaliteit, performance en beeldend werk. Kunstenaar Lukas De Clerck onderzoekt het gorgelen op velerlei manieren en vertrekkende vanuit verschillende kunstvormen. Via acties, in situ performances, schilderijen, tekeningen, concerten en audiovisuele documentatie onderzoekt hij het spanningsveld tussen de publieke ruimte en een abstracte verbeeldingswereld.

Meer info vind je hier

 

Video door Laura Brand

Public Sound from a World in Quarantine

 

door Eveline Vervliet

Het coronavirus heeft een grote impact op onze manier van leven. Dat is duidelijk merkbaar in de openbare ruimte. Sommige publieke plaatsen worden ontoegankelijk gemaakt, andere stromen spontaan leeg, en wat overblijft zijn kale, stille plekken. Of toch niet? Wanneer een bepaalde soundscape wegvalt, kunnen andere geluidsbronnen de kans grijpen om een luidere (sonische) plek in het landschap in te nemen. Zo genieten vogels met volle teugen van deze ruimte.

 

Hoe ervaart de mens deze veranderende functie, vorm en klank van de openbare ruimte? Dat tracht Eveline Vervliet met deze collectie van geluidsopnames en ervaringen te documenteren.

HIDDEN SOUND SERIES:
Dusk of Hope

 

door Joost Van Duppen

Dusk of Hope is een onderdeel van Hidden Sound Series, een serie die zich focust op de ecologie van het klanklandschap. 

 

Heel de wereld wordt geteisterd door een pandemie. Vele plaatsen waar normaal heel wat mensen samenscholen, liggen er verlaten bij. De economie ligt zo goed als stil. Om de pandemie in te dijken worden er heel wat restricties opgelegd en mag men enkel zich essentieel verplaatsen of een wandeling in je eigen buurt is toegestaan.

 

Daardoor rijden er veel minder autos en treinen maar ook bijna geen vliegtuigen in de lucht waardoor de omgevingsgeluiden die we nooit of zelden horen, in ons oor fluisteren. Dusk of Hope geeft een reflectie van de hoop die er tijdens de pandemie voordoet in een soundscape die zich afspeelt in het donker.

Erosion - Op zoek naar de resonantie tussen landschap en geheugen

 

door Sebastian Dingens

'Volgens sommigen is leven een logische stap in de evolutie van de materie. En misschien is de gedachte, haar meest nobele gevolg, dat ook.' (onbekend)

-

Net als landschappen vervagen onze gedachten, verdwijnen onze dromen en smelten herinneringen samen tot een nieuw reliëf. 

Sebastian Dingens onderzoekt hoe we principes van erosie-processen zien terugkomen in de evolutie van onze herinneringen.

In 2020 ging hij op veldonderzoek en verkende de Belgische kanalen, de fjorden van Noorwegen en de Franse Alpen. Hij bestudeerde er waterlandschappen. Smeltend ijs, stollend water, krakende gletsjers, bruisende beekjes en kolkende rivieren, maar ook lichte regenval, stortbuien en onweders. Ze herbergen allemaal een klankwereld die vaak aan ons voorbijgaat. 

Hij nam ze op en gebruikte ze als bron klanken in zijn composities en manipuleerde ze volgens processen als herinneren, vergeten, resoneren. 

WhatsApp Image 2019-12-12 at 15.06.46.jp
Greenhouse Conversations

 

Gemeenschapstuin, Sankt Vith (BE)

met Vincent Caers, Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Anne van de Star, Joost Van Duppen & Eveline Vervliet

De kunstenaars van Collectief Publiek Geluid en architect Willem Coenen maakten samen met de bewoners van Sankt Vith een klankkunstwerk: een serre met 8 speakers.

Meakusma Festival vroeg Collectief Publiek Geluid om samen met de bewoners van Sankt Vith een permanent klankkunstwerk te maken. Greenhouse Conversations is een geluids-serre waar groenten, kruiden en geluid worden gezaaid en geoogst. In het voorjaar 2020 gaat Collectief Publiek Geluid met verschillende bewoners in gesprek met als onderwerp ‘de tuin’. Samen bouwden ze aan een plek voor rust en geluid aan de rand van de stad, in de collectieve tuinen van de sociale organisatie Patchwork vzw en vlak naast de RAveL, een fietsbaan op de oude spoorwegen doorheen verschillende delen in Wallonië. Benieuwd? Volg hun proces hier of kom kijken ter plaatse. 

In samenwerking met Patchwork vzw, Stad Sankt-Vith, Meakusma Festival en Atelier Scheldeman (Willem Coenen)

FOREST STUDIES:  Muzikale nachtwandeling met performances. Naast een collectie geluidskunst is Klankenbos ook een laboratorium voor muzikale creatie in openlucht. In feite is het één groot natuurlijk podium van zand, takken en wind. Speciaal voor de Klankenbos Nocturne creëerden de jonge makers van Collectief Publiek Geluid korte performances op maat van Klankenbos. Ze bouwen aan een reeks van studies, ‘études’ waarmee ze de akoestische en muzikale kwaliteiten van een plek onderzoeken.

Binaural recording, montage & mixagedoor Willem Sannen
00:00
Forest Study 1: Stemmingsbeweging (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Thomas Vanden Eynde & Anne Van de Star

 

De nocturnewandeling start met een audiovisuele performance van elektronica-muzikanten Thomas Vanden Eynde en Anne Van de Star. Samen nemen ze de klankinstallatie Radio Forest onder handen en vormen ze het hout van de constructie om tot één grote, architecturale luidspreker. Via microfoons en effecten worden geluiden uit het publiek en de omgeving gecapteerd en omgevormd tot een nevelige sonische waas. Terwijl het publiek rondom Radio Forest luistert, ontstaat er binnenin een performance waarbij video, rook en klank elkaar versterken.

 

Forest Study 1
00:00
Forest Study 2: Megaphones and Speakers (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Sebastian Dingens, Thomas Vanden Eynden, Anne Van de Star & Vincent Caers

 

Audiokunstenaar Sebastian Dingens creëert voor de Klankenbos Nocturne een ruimtelijke muzikale compositie voor vier luidsprekers en vier megafoondragers. De luidsprekers worden opgesteld in een vierkant en zijn dus statisch. De megafoons daarentegen bewegen met live opgenomen klanken rondom het publiek, komen dichterbij of verdwijnen in de verte. Door met afstand en positie te experimenteren in totale duisternis, schept de groep een doordringend psycho-akoestisch luisterspel.

Forest Study 2
00:00
Forest Study 3: We are trying to have a conversation (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Lukas De Clerck, Maika Garnica, Thomas Van Walle, Sebastian Dingens & Dries Peeters

 

De groepsperformance ‘We are Trying to have a Conversation’ gaat uit van fluittaal als compositie-element. Door het fluiten te zien als communicatiemiddel gaan de fluiters onderling een dialoog aan, maar ook met het publiek. In dit werk zoekt een fluitorkest de grens op van de muzikaliteit die het fluiten in zich draagt. De fluiters banen zich een weg rondom het publiek in complete duisternis, waardoor de zintuiglijke perceptie op de proef gesteld wordt.

Forest Study 4: Etudes in het duister (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Eveline Vervliet (compositie, viool), Michael Van Dijk (elektrische gitaar) & Vincent Caers (percussie)

 

Componist Eveline Vervliet schreef een nieuw werk voor percussie, elektrische gitaar en viool. De compositie is opgebouwd uit drie delen, waarbij licht een belangrijke structurerende factor is. Boven de drie muzikanten hangen lampen die via een spel van lichtschakeringen synchroon lopen met de muziek. De creatie verbindt op ingenieuze wijze hedendaagse compositie, lichtkunst en theatrale performance.

Forest Study 3
00:00
Forest Study 4
00:00
Forest Study 5: A tent (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

 

‘A tent’ is een visueel-auditieve performance die uitgevoerd wordt in en rond een campingtent. De tent is het vertrekpunt voor een bizarre klinkende installatie waarbij op improvisatorische wijze objecten en de omgeving rondom bespeeld worden. Het publiek heeft het raden naar wat zich afspeelt in de tent en wordt meegenomen in een verhaal van verbeelding, suggesties en toevalligheden.

Forest Study 5
00:00
Forest Study 6: Sound Objects (15’)

 

Klankenbos Nocturne

met Collectief Publiek Geluid en Maika Garnica

Klankenbos, Neerpelt (BE)

Uitvoerders: Maika Garnica, Thomas Vanden Eynde, Eveline Vervliet, Dries Peeters, Thomas Van Walle & Anne Van de Star

 

Beeldend kunstenaar Maika Garnica maakt keramische sculpturen die ook als muziekinstrument bespeelbaar zijn: ‘sound objects’. Speciaal voor de Klankenbos Nocturne nodigde Musica de leden van Collectief Publiek Geluid uit om een muzikale performance te maken met deze sound objects. De instrumenten zijn ontworpen vanuit het standpunt van een beeldend kunstenaar, wars van tonaliteit en klassieke instrumentenleer, wat leidt tot frisse en aparte klankkleuren.

Forest Study 6
00:00
Church Square 1: GALM

 

Klankenstroom

Markt, Westerlo (BE)

Collectief Publiek Geluid presenteerde tijdens Klankenstroom op zondag 1 oktober 2017 in Westerlo zijn eerste project in de publieke ruimte o.l.v. Maja Jantar. Twaalf jonge makers palmen de mark van Westerlo in om hun onderzoek te richten op de nagalm die zich verschuilt achter de herkenbaarheid van de klokken in de Sint-Lambertuskerk. Hier wil het Collectief op inspelen door een interactie aan te gaan met de kerkklokken als klankobject om zo de galm naar buiten te brengen. Klanken die verloren gaan en stil blijven, worden hoorbaar en zinderen na op de grote markt van Westerlo. De plattegrond van de markt geeft structuur aan de performance als een soort partituur. De performance wordt vier keer uitgevoerd. Vier keer schudden ze de GALM uit de kerktoren.

 

Bezetting 

Kerkklokken: Lukas De Clerck, Sebastian Dingens, Dries Peeters

Trio 1: Anne Van de Star (elektronica), Eveline Vervliet (viool), Thomas Van Walle (gitaar)

Trio 2: Joost Van Duppen (elektronica), Vincent Caers (percussie), Stef Verpraet (saxofoon)

Trio 3: Thomas Van den Eynde (elektronica), Robbe Van Doorsselaere (bas), Nick Van Elsen (kornet)

Fotoalbum Klankenstroom